0

Painea aceasta a luat nastere din dorinta de a ii putea da copilului meu, ce avea sensibilitate la gluten, o paine cat mai curata ca si ingrediente si cat mai simplu de facut, atat pentru mine cat si pentru cei ce o vor testa mai apoi.

Reteta

200 g faina de soriz

100 g amidon tapioca/porumb

30 g tarate psyllium

400 ml apa calda

5 g praf de copt

25 g drojdie

5-10 g sare in functie de varsta copilului/persoana care o consuma

40 ml ulei de masline/ de care folositi

60 ml apa calda (in plus fata de apa de mai sus)

Mod de preparare

Mai intai punem apa calda intr-un bol adanc impreuna cu tarata psyllium, drojdia si putin zahar de care folositi sau miere sau ce folositi dvs

Lasam amestecul sa stea aproximativ 20 minute pana se transforma in gel si pana atunci cernem faina pe care o amestecam cu amidonul, cu praful de copt si cu sarea.

Incepem sa le adaugam in vasul Thermomix punem intai uleiul, apoi cei 60 ml apa, amestecul uscat: faina, amidon, sare si praf de copt si la final adaugam gelul (tarata psyllium impreuna cu apa si drojdia).

Setam functia de framantare la 3 minute.

Aluatul rezultat il punem pe un blat de lucru curat uns cu putin ulei. Intindem o foaie de aluat cu mainile umede, apoi rulam ca pe clatita punem in forma de chec de 23 lungime, 8 latine si 5 inaltime, facem 3 crestaturi adanci, acoperim cu folie alimentara si lasam la dospit pe 2-3 ore.

Preincalzim cuptorul la 215 grade Celsius (eu coc 4 buc o data).

Cand painea a depasit cam cu 2 degete inaltimea initiala, o coacem pentru 115 minute la 215 grade Celsius. Uneori pun un vas mic termorezistent la incins in cuptor, pana sa pun si painea, iar in momentul in care pun painea pun putina apa si astfel se creaza aburii necesari pentru a mari volumul si pentru a nu usca coaja.

Daca nu aveti Thermomix, nu-i problema respectati reteta doar ca apa si uleiul pe puneti dupa ce deja amestecati partea uscata cu gelul si la nevoie mai adaugti. Initial incorporati cu lingura si cand deja compozitia este usor umeda toata puteti mixa mai departe cu un micer de mana sau la un robot cu cutit.

Va astept comentarii sa imi spuneti cum a mers reteta la voi

Stela Dinica

Leave a Reply